About Gorillas

Gorillas are large, quiet, gentle apes that live in Africa. Although gorillas are frequently portrayed as aggressive, dangerous killers, they are shy, peaceful vegetarians. Because of massive loss of habitat, these majestic primates are in great danger of going extinct.

Closely linked by DNA, gorillas (family Hominidae) are one of the four species of great apes that are the closest living relatives of humans – the other three are chimpanzees, bonobos and orangutans. Great apes are different from monkeys for a variety of reasons: they are larger, walk upright for a longer period of time, don’t have tails and have much larger, more developed brains.

There are four subspecies of gorillas: the eastern lowland or Grauer’s gorilla (Gorilla beringei graueri); the mountain gorilla (Gorilla beringei beringei); the western lowland gorilla (Gorilla gorilla gorilla); and the Cross River gorilla (Gorilla gorilla diehl).

Like all great apes, gorillas have arms that are longer than their legs and tend to walk on all four limbs at certain times – a movement that is called knuckle walking. Adult males are known as ‘silverbacks’ due to the distinctive silver-colored hair on their backs.

Gorillas’ appearances can vary based on sub-species, but for the most part, the western subspecies tend to be brownish gray in color, while the eastern and mountain gorillas tend to have a more blackish coat. Mountain gorillas also have longer and thicker fur which is adapted to their colder mountainous habitat. The three lowland subspecies of gorillas sport short, fine hair. Eastern lowland gorillas are the largest of the four subspecies.

Location and Habitat

Gorillas live in tropical or subtropical forests. Gorillas are native to the equatorial regions of Africa. Unfortunately, these animals are diminishing in number due, in part, to illegal hunting and advancing civilization. Also, laws prohibiting, rather than just controlling, the capture and sale of gorillas need to be passed and enforced in all countries within the species’ range.

Although their range covers a small percentage of Africa, gorillas cover a wide range of elevations.

The Mountain Gorilla inhabits the Albertine Rift montane cloud forests of the Virunga Volcanoes, ranging in altitude from 2225 to 4267 m (7300-14000 ft).

The Lowland Gorillas live in dense forests and lowland swamps and marshes as low as sea level.

How Do Gorillas Move?

Gorillas move around by knuckle-walking. Adult males range in height from 165-175 cm (5 ft 5 in – 5 ft 9 in), and in weight from 140–200 kg (310–440 lb). Adult females are often half the size of a silverback, averaging about 140 cm (4 ft 7 in) tall and 100 kg (220 lb). Occasionally, a silverback of over 183 cm (6 ft) and 225 kg (500 lb) has been recorded in the wild. However, obese gorillas in captivity have reached a weight of 270 kg (600 lb). Gorillas have a facial structure which is described as mandibular prognathism, that is, their mandible protrudes farther out than the maxilla.

How Do Gorillas Look Like?
Eastern gorillas are darker colored than Western gorillas, with Mountain gorilla being the darkest of all. Mountain gorillas also have the thickest hair.

The Western lowland gorilla can be brown or grayish with a reddish forehead. In addition, gorillas that live in lowland forests are more slender and agile than the more bulky Mountain gorilla.

The gorilla is a shy and, for the most part, inoffensive vegetarian — a far cry from the fearsome, aggressive creature depicted in films and comic books. Only when provoked or threatened does it rise to an erect position and beat its cupped hands against its chest in an attempt to intimidate intruders.

Gorillas are the largest and most powerful of the apes. Adult males reach an average height of 150-170 cm and weigh from 135 to 230 kg. Females are smaller, but both male and female are tremendously powerful, possessing the ability to tear branches from bushes and uproot small trees. They spend their days quietly, either in a leisurely search for food, or resting in the warm sun.